Spectrum Industries

Geam securizat

GEAM SEMISECURIZAT – SPECTRUM SEMIDUR – HS

Arhitectura moderna provoaca producatorii si prelucratorii de sticla cu forme noi si cerinte functionale diverse.

Necesitatea imbunatatirii calitatii sticlei in privinta rezistentei la stresul termic si mecanic a dus la realizarea unor tehnologii de intarire prin tratare la cald.

Sticla securizata are o rezistenta de 3-4 ori mai mare la stresul mecanic si termic decat sticla netratata.

Valorile medii de rezistenta la indoire – 120N/mmp fata de cca 30 N/mmp sticla float.

Capacitate mare de rezistenta la soc mecanic => se testeaza conform EN 52337 (testul de lovire cu pendulul).

Stabilitatea la diferente de temperatura: 200 K fata de 40 K la float normal.

In caz de spargere, se descompune in bucati foarte mici anuland riscul unor accidentari.

Spectrum Industries este singura firma care ofera buletine de verificare a sticlei securizate la socurile termice Heat Soak Test.

HEAT SOAK TEST
Incluziunile de sulfid de nichel continute in mod normal in orice tip de sticla bruta (incluziuni datorate procesului de fabricare a acesteia) isi maresc volumul in prezenta temperaturilor inalte. Exhilibrul de tensiuni din interiorul geamului securizat se modifica in aceste locuri si se produc asa numitele spargeri spontane. Pentru minimalizarea acestui risc se recomanda – in cazul geamurilor care vor fi utilizate dupa securizare in situatii cu potential de pericol pentru oameni – tratarea suplimentara prin testul “heat soak”. In cuptorul de testare geamurile sunt pastrate la o temperatura medie de 290 grade C timp de 4 – 8 ore.

Aceste teste sunt obligatorii conform normelor europene pentru peretii cortina, atat structurali cat si semistructurali.

Efectuarea testului va fi specificata odata cu comanda de securizare.

Ce tipuri de sticla securizata oferim?
Toate tipurile de sticla aflate pe piata, cu grosimi cuprinse intre 4 – 19 mm (3-19mm – heat strengthened; 4-19 mm fully tempered) si dimensiuni maxime 10000 mm x 2530 mm (minime 100×250 mm).

– sticla float clar
– Low E soft 1.0 – 1.3 (emisivitate 0,04 – 0,8)
– sticla float colorat in masa
– sticla sputerizata
– sticla ornamentala

In functie de timpul si modalitatea de racire se pot obtine doua produse diferite de securizare.

SPECTRUM DUR – T

STICLA TOTAL SECURIZATA ( fully tempered glass )

Sticla cu o rezistenta de patru ori mai mare decat sticla float netratata. In caz de spargere se descompune in cioburi mici, uniforme, cu colturile rotunjite, reducand considerabil riscul unor accidentari. Sticla securizata este extrem de rezistenta la indoire, spargere, modificari de temperatura si de aceea are o arie larga de utilizare, cu precadere in domeniul arhitectural.

EXTERIOR: pereti cortina, fatade structurale, luminatoare, cupole, ferestre, balustrade, sere, usi exterioare, vitrine, cabine telefonice, copertine, portaluri, etc. Sticla securizata este obligatorie in zonele in care fatada vitrata trebuie sa faca fata unui stres termic ridicat, cum ar fi situatiile in care se foloseste o sticla cu grad mai mare de absorbtie pe fata sudica a cladirii, sau in vecinatatea unor surse interne de caldura (radiatoare, sisteme de incalzire).

INTERIOR: usi si pereti despartitori, mobilier de birou, casnic si comercial, cabine de dus, lifturi, trepte, balustrade, pardoseli, piscine, acvarii, etc. 

 

SPECTRUM SEMIDUR- HS

STICLA SEMISECURIZATA (heat strengthened glass)

Sticla cu o rezistenta de doua ori mai mare decat sticla float netratata.

In caz de spargere apare o configuratie asemanatoare celei netratate, in bucati mai mari, dar care se desprind greu din rama. Acest tip special de sticla, cu o rezistenta foarte buna la stres termic se recomanda mai ales pentru fatadele vitrate in zonele opace cu absorbtie mare de caldura

(destinate acoperirii parapetilor) sau in locurile cu risc mare de spargere (in pachet laminat).

Conditii speciale de securitate: fatade / parapeti / vitraje din geam monolitic securizat aflate deasupra unor zone de trafic => obligativitatea testului de soc termic (conform DIN 18516), asigurarea perimetrului sticlei contra deteriorarilor care ar putea produce spargerea si accidentarea persoanelor in caz de prabusire – a se nota ca sticla securizata nu se sparge intotdeauna in bucati mici de la inceput ci poate cadea initial ca o masa compacta cu un unghi de cadere de 10 grade fata de verticala (in conformitate cu “Reguli tehnice pentru vitrarea liniara” in zone de risc, sticla monolitica securizata se va monta la max. 30 mm distanta fata de suprafatele invecinate).